Prema istoriji, “Roti” imaju indijske korene. Iako se Malajska reč prevodi kao “hleb”. Često na ulicama Tajlanda možete čuti tačno reč “roti”, što u prevodu znači tajlandske palačinke. 🥞
Ovo jelo su samostalno kuvali Hindusi, Male i Thais. Budući da se to događa upravo na ulicama, palačinke spadaju u uličnu hranu.
Tajlandske palačinke od banane možete jednostavno preliti čokoladom, medom ili kondenziranim mlekom. Vrlo često se sirovo jaje dodaje uz bananu. 🍌
Palačinke su vrlo tanke i brzo se prže. Zato je potrebno što je moguće brže proširiti nadev i odmah ga, preklopivši “omotnicu”, okrenuti na drugu stranu.
Budući da se prže u tavi, veličina palačinke treba biti nešto veća od same posude.
Mnogi ruski turisti koji dolaze iz Tajlanda, tako se zaljube u ovaj delikatan, sladak, elegantan desert, da ga počnu sami kuvati kod kuće. 🥞
Recepti su prilično jednostavni. Od sastojaka možete koristiti obično pšenično brašno, kravlje mleko i vodu, maslinovo ulje, jaja, so, šećer. Nadev možete napraviti od banana i drugog voća. 🍌🍓
Recept i priprema
SASTOJCI
- brašno – 400 grama;
- voda – 0,5 šalice;
- jaje – 1 komad;
- šećer – 1 kašika;
- so – 1 kašičica;
- puter – 1 kašika (rastopljena);
- kondenzirano mleko – 1 kašika.
PUNJENJE
- banane – 5 komada;
- jaja – 2 komada;
- puter – 30 grama.
Punjenje: otopljena čokolada, kondenzirano mleko, sirup, čips, čokoladna pasta “Nutella”.
PRIPREMA
- Mešamo strmo testo od opisanih komponenata (smatra se da je spremno kada prestane držati ruke).
- Pokrijte plastičnom folijom ili krpom i stavite na stranu 30 minuta (da dobijete elastična svojstva).
- Podelite testo na 20 kuglica.
- Ako je posuda promera do 20 centimetara, preporučuje se izraditi lopte približno s teniskom loptom.
- Usitnite brašno na radnoj površini i valjak sa brašnom, uvaljajte testo da je providno (tek tada će gotova posuda biti vrlo nežna).
- Palačinku stavite na prethodno zagejanu i podmazanu tavu.
- Podmažite središte jajem i raširite nadev od narezanih banana.
- Izrada „omotnice“: levi i desni deo palačinke, gornji i donji „susret“.
- Preokrenite palačinku i pržite nekoliko sekundi na donjoj strani.
- Raširanu tajlandsku palačinku širimo na papirnati ubrus (tako da se višak masti apsorbira), izrežemo na jednake delove i prelijemo preko slatkog ulijevanja.
Dostava
🥞 Odabrana adresa
Obraduj sebe ili svoje najdraže uz palačinke nesvakidašnjeg ukusa. 💝
Poruči ih i stižu ti dok kažeš cake. 👌